Celý článek zpět

Objevte Polsko za volantem: Nejlepší itinerář pro týdenní roadtrip s přespáním v autě!

Před několika lety jsem se vydal na neuvěřitelný road trip po Polsku, který mi umožnil objevit krásy této země způsobem, jakým jsem dosud nezažil. Každý den přinesl nový zážitek – od historických měst plných fascinujících příběhů, přes nádherná jezera a pláže, až po úchvatné přírodní scenérie. Cestování autem mi poskytlo svobodu a flexibilitu zastavit se, kdekoliv jsem chtěl, a zažít Polsko v jeho plné kráse.

Polsko je skvělým cílem pro road trip díky svému kulturnímu bohatství, přírodním krásám a snadné dostupnosti. Navíc, s dobře udržovanými silnicemi, mnoha parkovišti a přívětivými lidmi, je to ideální země pro cestování autem. Ať už jste milovníkem historie, přírody nebo prostě hledáte dobrodružství na cestách, Polsko má co nabídnout.

V tomto itineráři najdete podrobný plán na týdenní road trip po Polsku, který zahrnuje klíčové destinace, tipy na přespání a užitečné rady. Tento návod je navržen tak, aby vám pomohl co nejvíce využít váš čas, ať už cestujete sami, s partnerem nebo s rodinou. Připravte se na dobrodružství, které vám poskytne nezapomenutelné vzpomínky a nový pohled na tuto nádhernou zemi.

Den 1: Varšava

Ranní odjezd:

   – Začněte svůj road trip v hlavním městě Varšavě. Tato metropole je plná historie a kultury, a tak je ideálním výchozím bodem pro vaši cestu.

   – Doporučujeme začít den návštěvou Starého města, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Projděte se po Královském náměstí a obdivujte Královský hrad, který je dominantou tohoto historického centra.

Oběd:

   – Po prohlídce Starého města si dopřejte oběd v jedné z místních restaurací. Restaurace Zapiecek nabízí skvělé tradiční polské pokrmy, včetně různých druhů pierogi (plněných knedlíků), které jsou zdejší specialitou.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte do Łazienki Parku, největšího parku ve Varšavě. Tento nádherný park nabízí klidné procházky mezi zelení a historickými budovami.

   – Nezapomeňte navštívit Palác na vodě, který se nachází uprostřed parku. Tento palác je skvělým příkladem barokní architektury a jeho okolí poskytuje krásné výhledy.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné místo pro parkování a přespání. Varšava nabízí několik možností, které jsou dobře dostupné a bezpečné.

   – Jednou z možností je parkoviště u Łazienki Parku, kde můžete pohodlně zaparkovat a přenocovat. Toto místo je nejen bezpečné, ale také krásně osvětlené a klidné.

Tímto jste úspěšně zakončili první den vašeho týdenního road tripu po Polsku. Zítra vás čeká další dobrodružství v nádherném městě Toruň.

Den 2: Toruň

Ranní přejezd:

   – Ráno se vydejte z Varšavy směrem do Toruně. Cesta trvá přibližně 2 hodiny (cca 220 km). Doporučujeme vyrazit brzy, abyste měli dostatek času na prohlídku tohoto historického města.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Toruně začněte svou prohlídku ve Starém městě, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Projděte se po hlavním náměstí a obdivujte gotické budovy, které městu dodávají jeho jedinečný charakter.

   – Nezapomeňte navštívit Muzeum perníku, které je jedním z nejznámějších turistických atrakcí v Toruni. Zde se dozvíte vše o historii a tradici výroby perníku a dokonce si můžete vyzkoušet pečení vlastního perníku.

Oběd:

   – Na oběd doporučujeme restauraci Manekin, která je známá svými vynikajícími palačinkami. Nabídka je široká, takže si určitě vyberete něco podle svého gusta.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte do místního planetária. Toto moderní zařízení nabízí fascinující projekce o vesmíru, které jsou vhodné pro všechny věkové kategorie.

   – Poté se projděte podél řeky Visly, která nabízí krásné výhledy a klidné prostředí pro relaxaci.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné místo pro parkování a přespání. Toruň nabízí několik parkovacích míst v blízkosti historického centra, která jsou bezpečná a pohodlná pro přespání.

   – Jednou z možností je parkoviště u řeky, kde můžete pohodlně zaparkovat a užít si klidný večer.

Tímto jste úspěšně zakončili druhý den vašeho týdenního road tripu po Polsku. Zítra vás čeká další dobrodružství v krásném městě Gdaňsk.

Den 3: Gdaňsk

Ranní přejezd:

   – Ráno se vydejte z Toruně směrem do Gdaňsku. Cesta trvá přibližně 2 hodiny (cca 170 km). Doporučujeme vyrazit brzy, abyste měli dostatek času na prohlídku tohoto nádherného přístavního města.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Gdaňsku začněte prohlídku ve Starém městě. Projděte se po Dlouhé ulici (Ulica Długa) a Dlouhém trhu (Długi Targ), kde můžete obdivovat krásné historické budovy a radnici.

   – Navštivte Mariánskou baziliku (Bazylika Mariacka), která je jedním z největších cihlových kostelů na světě. Výstup na věž vám poskytne nádherné výhledy na celé město.

Oběd:

   – Na oběd doporučujeme restauraci Goldwasser, která se nachází u řeky Motlavy. Nabízí vynikající jídla a krásný výhled na řeku i Staré město.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte do Muzea II. světové války (Muzeum II Wojny Światowej). Toto muzeum je jedním z nejmodernějších a nejpůsobivějších muzeí věnovaných druhé světové válce. Jeho expozice jsou velmi detailní a interaktivní.

   – Poté se projděte po nábřeží řeky Motlavy a podívejte se na historické žurawy (jeřáby), které jsou symbolem Gdaňsku.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné místo pro parkování a přespání. Gdaňsk nabízí několik parkovacích míst v blízkosti centra, která jsou bezpečná a pohodlná pro přespání.

   – Jednou z možností je parkoviště u pláže v Brzeźnu, kde můžete pohodlně zaparkovat a užít si klidný večer na pobřeží Baltu.

Tímto jste úspěšně zakončili třetí den vašeho týdenního road tripu po Polsku. Zítra vás čeká další dobrodružství v krásných přímořských městech Sopot a Gdyně.

Den 4: Sopot a Gdyně

Ranní přejezd:

   – Krátce po probuzení se vydejte na cestu do Sopotu, což je jen asi 20 minut jízdy z Gdaňsku. Sopot je známý svými krásnými plážemi a živou atmosférou.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Sopotu navštivte slavné molo, které je nejdelším dřevěným molem v Evropě. Procházka po mole vám poskytne nádherné výhledy na Baltské moře.

   – Pokud to počasí dovolí, můžete se vykoupat v moři nebo si užít slunění na jedné z pláží v Sopotu.

Oběd:

   – Na oběd si dejte něco dobrého přímo na mole, kde najdete několik restaurací nabízejících čerstvé mořské plody a další chutná jídla. Doporučujeme restauraci Molo, která nabízí skvělý výhled na moře a široký výběr jídel.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte do nedaleké Gdyně, která je vzdálena asi 15 minut jízdy od Sopotu. Gdyně je moderní přístavní město s bohatou námořní historií.

   – Navštivte Akvárium Gdyně, kde můžete vidět širokou škálu mořských živočichů a interaktivní expozice. Akvárium je skvělým místem pro děti i dospělé.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné místo pro parkování a přespání. Gdyně nabízí několik parkovacích míst v blízkosti přístavu, která jsou bezpečná a pohodlná pro přespání.

   – Jednou z možností je parkoviště u přírody poblíž města, kde můžete pohodlně zaparkovat a užít si klidný večer.

Tímto jste úspěšně zakončili čtvrtý den vašeho týdenního road tripu po Polsku. Zítra vás čeká další dobrodružství v nádherné oblasti Mazur, známé svými jezery a přírodními krásami.

Den 5: Mazury

Ranní přejezd:

   – Ráno se vydáte na delší cestu směrem do oblasti Mazur. Cesta trvá přibližně 3 hodiny (cca 200 km). Doporučujeme vyrazit brzy, abyste měli dostatek času na prozkoumání této úchvatné oblasti.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Mazur začněte svou návštěvu prohlídkou některého z mnoha jezer, která jsou typická pro tuto oblast. Můžete se projít kolem jezera Śniardwy, což je největší jezero v Polsku, nebo se zastavit u jezera Niegocin v městě Giżycko a užít si krásné výhledy a klidnou atmosféru.

Oběd:

   – Na oběd doporučujeme uspořádat piknik u jednoho z jezer. Vhodnými místy pro piknik jsou oblasti kolem jezer Śniardwy, Niegocin nebo Mamry. Vezměte si s sebou deku, nějaké občerstvení a užijte si relaxační chvíle v přírodě.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte na vodní aktivity. Můžete si půjčit kajak nebo loď a prozkoumat krásy Mazur z vodní hladiny. K dispozici jsou různé půjčovny v okolí jezer, které nabízejí široký výběr vodních sportů.

   – Další možností je plavba lodí po některém z jezer, což vám poskytne jedinečný pohled na okolní krajinu a přírodu.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné místo pro parkování a přespání u některého z jezer. V oblasti Mazur je mnoho kempů a parkovacích míst, která jsou bezpečná a pohodlná pro přespání.

   – Jednou z možností je kemping u jezera Mamry, kde můžete pohodlně zaparkovat a užít si klidný večer u vody.

   – Pokud je povoleno, můžete si udělat táborák a strávit večer s rodinou nebo přáteli u ohně. Ujistěte se, že máte potřebné vybavení, jako je dřevo na oheň, zápalky a něco k opékání.

Tímto jste úspěšně zakončili pátý den vašeho týdenního road tripu po Polsku.

Den 6: Krakov

Ranní přejezd:

   – Vydejte se na dlouhý přesun do Krakova. Cesta trvá přibližně 4 hodiny (cca 350 km). Doporučujeme vyrazit brzy, abyste měli dostatek času na prozkoumání této historické a kulturní metropole.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Krakova začněte svou návštěvu prohlídkou Starého města. Projděte se po hlavním náměstí Rynek Główny, které je jedním z největších středověkých náměstí v Evropě.

   – Navštivte Mariánský kostel (Kościół Mariacki), který je známý svým nádherně vyřezávaným oltářem od Víta Stwosze a každou hodinu se zde ozývá slavný trumpetařský signál Hejnał Mariacki.

Oběd:

   – Na oběd doporučujeme některou z restaurací se zahrádkou přímo na náměstí Rynek Główny. Můžete si zde vychutnat tradiční polské pokrmy, jako jsou pierogi (plněné knedlíky), bigos (polský guláš) nebo žurek (kyselá polévka).

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte na návštěvu Wawelského hradu a katedrály. Tento impozantní hrad se nachází na kopci nad řekou Vislou a je jednou z nejvýznamnějších historických památek v Polsku.

   – Prohlédněte si královské komnaty, klenotnici a zbrojnici, a nezapomeňte navštívit také Wawelskou katedrálu, kde jsou pohřbeni polští králové a významné osobnosti.

Večer:

   – Na večer doporučujeme najít vhodné parkoviště blízko centra, které je bezpečné a vhodné pro přespání. Jednou z možností je parkoviště u Wawelského hradu nebo v blízkosti Starého města.

   – Připravte si auto tak, aby bylo co nejpohodlnější pro spaní. Zahrnuje to například sklopení sedadel, použití spacáku nebo deky a zajištění dostatečné ventilace.

Tímto jste úspěšně zakončili šestý den vašeho týdenního road tripu po Polsku. Zítra vás čeká další dobrodružství v této nádherné zemi.

Den 7: Osvětim a návrat do Varšavy

Ranní přejezd:

   – Ráno se vydáte na cestu do Osvětimi. Cesta trvá přibližně 1 hodinu (cca 70 km). Doporučujeme vyrazit brzy, abyste měli dostatek času na návštěvu Památníku a muzea Auschwitz-Birkenau.

Dopoledne:

   – Po příjezdu do Osvětimi začněte svou návštěvu v Památníku a muzeu Auschwitz-Birkenau. Tento historický komplex je významným místem, které připomíná tragické události druhé světové války a holocaustu. Prohlédněte si expozice a památníky, které poskytují hluboký vhled do historie a osudů lidí, kteří zde trpěli.

Oběd:

   – Na oběd doporučujeme skromnější místo poblíž muzea, jako je například místní kavárna nebo bufet. Restaurační zařízení v blízkosti muzea nabízejí jednoduché a rychlé občerstvení, které vám umožní pokračovat v cestě bez velkých časových prodlev.

Odpoledne:

   – Po obědě se vydejte na návrat do Varšavy. Cesta trvá přibližně 3 hodiny (cca 300 km). Doporučujeme naplánovat si několik zastávek na odpočinek během cesty.

Večer:

   – Po příjezdu do Varšavy doporučujeme najít vhodné místo pro poslední přespání. Můžete využít některý z městských kempů nebo parkovacích míst, která jsou bezpečná a pohodlná pro přenocování.

   – Jednou z možností je parkoviště u Łazienki Parku, které je nejen bezpečné, ale také krásně osvětlené a klidné.

Závěrečné zhodnocení cesty:

   – Poslední večer strávte rekapitulací celého road tripu. Projděte si fotografie, podělte se o zážitky a vzpomínky, které jste během týdne nasbírali. Naplánujte si další kroky pro případné sdílení svých zkušeností s rodinou a přáteli nebo na sociálních sítích.

   – Dále si zkontrolujte, zda máte všechny potřebné věci připravené na cestu domů a zda je vaše auto v pořádku na dlouhou cestu zpět.

Tímto jste úspěšně zakončili svůj týdenní road trip po Polsku. Doufáme, že jste si cestu užili a nasbírali mnoho nezapomenutelných zážitků. Bezpečnou cestu domů!

Užitečné rady

Tipy, jak se pohodlně vyspat v autě:

  – Sklopte sedadla: Ujistěte se, že máte dostatek prostoru na spánek tím, že sklopíte zadní sedadla. Pokud je to možné, využijte nafukovací matraci nebo několik polštářů a spacáků pro větší pohodlí.

  – Větrání: Zajistěte dostatečnou ventilaci tím, že mírně pootevřete okna nebo použijete speciální větrací mřížky, které zabraňují vniku hmyzu.

  – Zatemnění: Použijte zatemňovací clony na okna, aby vás nerušilo světlo zvenčí. Tato clona také poskytne větší soukromí.

  – Organizace: Mějte všechny důležité věci po ruce – voda, baterka, hygienické potřeby a nějaké jídlo. Udržujte auto čisté a uspořádané.

Co si vzít s sebou:

  – Spacák nebo deku: Pro větší pohodlí a teplo.

  – Polštář: Malý cestovní polštář může výrazně zvýšit komfort.

  – Hygienické potřeby: Zubní kartáček, pasta, vlhčené ubrousky, dezinfekční gel.

  – Náhradní oblečení: Pro případ znečištění nebo změny teploty.

  – Powerbanku: Pro dobíjení elektronických zařízení.

Kde je parkování bezpečné:

  – Kempingová místa: Vyhledávejte kempy, které jsou vybavené zabezpečením a poskytují základní služby.

  – Oficiální parkoviště: Parkujte na oficiálních, dobře osvětlených parkovištích, kde jsou další auta.

  – Rest area: Zastávky na dálnicích jsou často hlídané a bezpečné pro přenocování.

  – Místní tipy: Informujte se u místních obyvatel nebo na recepci kempu o bezpečných místech na přespání.

– Doporučení na místní speciality a kde je ochutnat:

  – Pierogi: Plněné knedlíky, které můžete ochutnat v restauraci Zapiecek v Varšavě.

  – Bigos: Polský guláš, často podávaný ve venkovských hospodách a tradičních restauracích.

  – Żurek: Kyselá polévka, kterou najdete v mnoha polských restauracích, například v Manekin v Toruni.

  – Placki ziemniaczane: Bramborové placky, které můžete ochutnat v různých městských bistrech.

  – Kielbasa: Tradiční polská klobása, kterou si můžete koupit na trzích a ve specializovaných řeznictvích.

Informace o cenách benzínu a mýtném v Polsku:

  – Ceny benzínu: Průměrná cena benzínu v Polsku se pohybuje kolem 6 PLN za litr (stav k roku 2024). Doporučujeme sledovat aktuální ceny pomocí mobilních aplikací jako je „Fuelio“ nebo „GasBuddy“.

  – Mýtné: Polsko má několik placených dálnic (např. A1, A2, A4). Mýtné se platí na mýtných branách a můžete platit hotově nebo kartou. Pro osobní auta je cena obvykle kolem 0,10 PLN za kilometr.

  – Tip: Pokud často cestujete po dálnicích, zvažte pořízení elektronického mýtného zařízení (viatoll), které usnadňuje průjezd mýtnými branami.

Dodržením těchto tipů a rad si zajistíte pohodlný a bezpečný road trip po Polsku. Šťastnou cestu a mnoho nezapomenutelných zážitků!

Celý týdenní itinerář je navržen tak, abyste během svého road tripu po Polsku objevili různé aspekty této úžasné země. Od energického města Varšavy, přes historický Krakov, mystickou Osvětim, až po krásné přírodní scenérie Mazur – každá zastávka nabízí jedinečné zážitky a dobrodružství. Tento plán je připravený tak, aby vám poskytl dokonalou rovnováhu mezi historií, kulturou, přírodou a zábavou.

Přejeme vám šťastnou cestu a mnoho nezapomenutelných zážitků na vašem road tripu po Polsku!